3 Ekim 2013

TUNCEL KURTİZ HAYATINI KAYBETTİ




Tuncel Tayanç Kurtiz (d. 1 Şubat 1936,Kocaeli, ö. 27 eylül 2013, İstanbul) 
Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı, senaristtir. Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi Boşnaktır. 
Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı. İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde rol aldı. Sürü filmiyle zirveye çıkan sanatçı, doğayla içiçe yaşamayı severdi.
1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır.

Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011'de 48. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndYaşam Boyu Onur Ödülü aldı.


Filmografisi


YılFilmRolNotlar ve ödüller
1964Şeytanın Uşakları
1965Üçünüzü De MıhlarımHüseyin
1965Son Kuşlar
1965Sokakta Kan Vardı
1965Sokaklar YanıyorOrhan
1965Sayılı KabadayılarÇolak Mahmut
1965Krallar Kralı
1965Konyakçı
1965Kanlı Meydan
1965Haracıma DokunmaÇolak Mahmut
1965Güzel Bir Gün İçinBarda müşteri
1965Büyük Şehrin Kanunu
1965Bitmeyen Yol
1965Bir Caniye Gönül Verdim
1965Ben Öldükçe YaşarımCemal
1965Babasız Yaşayamam
1966Ağaların Savaşı
1966Zehirli Kucak
1966Yiğit Yaralı OlurRemzi Kocael
1966Silahların Kanunu
1966Silahına Sarılan Adam
1966Nikahsızlar
1966Kıran KıranaTuncel
1966Karanlıkta Vuruşanlar
1966Kanunsuz Yol
1966Kanunsuz Dağlar
1966Kanlı Mezar
1966Kader Çıkmazı
1966Hudutların KanunuBekir
1966Dört KurşunKahya
1966Çirkin KralCahit
1966Çingene
1966At Avrat Silah
1967Kuduz Recep (Aslan Arkadaşım)Hamza
1967Krallar ÖlmezKomiser
1967Bana Kurşun İşlemezCengiz
1970UmutHasan
1970TatortDer KleineAlman televizyon dizisi
1974Otobüs2. Adam
1977Nehir
1978KanalAbuzer Dayı
1978SürüHamo
1979Gül HasanAyrıca filmin yönetmeni ve senaristi
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü
1979Bereketli Topraklar ÜzerindeAyrıca filmin senaristi ve yapımcısı
1981Kleiner Mann was tunAlman yapımı
1983Kalabaliken i Benderİsveç yapımı
1983DuvarTonton Ali
1984Turkse VideoYılmazKısa film
1985Die AbschiebungAlman yapımı
1985Vägen till Gyllenblå!Dr. Krullİsveç televizyon dizisi
1987Den Frusna LeopardenDavidİsveç yapımı
1986Hiuch HaGdiHilmiBerlin Film Festivali Gümüş Ayı (En İyi Erkek Oyuncu) Ödülü
1987AufbrücheAlmanya yapımı
1988Livsfarlig FilmTantalus, iranierİsveç yapımı
1989Noel BabaAlmanya yapımı
1989Täcknamn Coq RougeAl-Houlİsveç yapımı
1989MahabharataShakuniUluslararası yapım
1990SkyddsängelnIvarİsveç yapımı
1990Zeit der RacheAvusturya yapımı
1990Die Hallo-SistersSamyAlman televizyon dizisi
1992KvällspressenAbdelAlman televizyon dizisi
1993Çakalların İzindeTelevizyon dizisi
1993Korkunun Karanlık GölgesiAlmanya yapımı
1993Ağrı'ya Dönüş
1994Bir Aşk UğrunaEnverAntalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
1994Aşk Ölümden SoğukturDursun
1995Cemile ve Umudun Masalı
1996Cemile
1996Usta Beni Öldürsene
1996Tabutta RövaşataReis
1996Işıklar SönmesinHaydar Ağa
1996İstanbul Kanatlarımın AltındaTopal Recep Paşa
1997Gräfin Sophia HatunKısa film
1997Çökertme
1997Akrebin YolculuğuAgahAnkara Uluslararası Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
1998Vive la mariée... et la libération du Kurdistanİsmet AmcaFransa yapımı
1998Hoşçakal YarınAli Elverdi
1999Kurtlar SofrasıTelevizyon dizisi
2000KumruHalilTelevizyon filmi
2001O da Beni SeviyorÇeribaşı
2001ŞellaleKel SelimSadri Alışık Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
2001A cavallo della tigreTigreİtalya yapımı
2003AlacakaranlıkAlairbey BozoğluTelevizyon dizisi
2003İnat HikayeleriAnlatıcı(Latif,Latif Şah,Canbaz Şaho)Ayrıca filmin senaristi ve filmdeki tek profesyonel oyuncudur
2006HacıHacı Hayrullah GesiliTelevizyon dizisi
2007Kara DuvakHaşim MevlütoğluTelevizyon dizisi
2007Yaşamın KıyısındaAli AksuAnkara Uluslararası Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
Yeşilçam Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
2007AsiCemal AğaTelevizyon dizisi
2008Jack Hunter and the Lost Treasure of UgaritSaidABD yapımı televizyon dizisi
2008LalMasalcı bilgeKısa film
2008Güz SancısıKamil Efendi
2009Kayıp Armağan
2009Siyah BeyazAhmet Nihat
2009 - 2011EzelRamiz KaraeskiTelevizyon dizisi
2012 - 2013Muhteşem YüzyılEbu Suud EfendiTelevizyon dizisi
2013Mutlu Aile DefteriYıldırım Taşyumruk

Kaynak: Wikpedia.org

Hiç yorum yok: